Dansk Landand – en sjælden fugl

Med tilladelse fra Ragna Christensen, bringes her uddrag af artikel om Dansk Landand:

De første spor af tamænder i Danmark dukker op i arkæologiske fund fra jernalderen, men man har sandsynligvis holdt tamænder endnu tidligere.
Selvom man satte pris på ændernes lækre kød, var de ikke særlig udbredte. Ænder er nemlig dyre i drift. De skal helst have korn i føden, for at trives ordentligt. For de fleste var korn i gamle dage for værdigfuldt at give til ænder.
Da de første bønder slog sig ned og begyndte at dyrke jorden, tæmmede de samtidig nogle af de vilde dyr og gjorde dem til husdyr.

Tre farver:
Den danske landand er et roligt og tillidsfuldt dyr. Den er middelstor og kan veje omkring 3 kg, når den er voksen.
Landanden findes i tre farvevarianter, vildfarvet, hvid og sort med hvidt bryst.

Tæt på at uddø:
I løbet af 1800-tallet begyndte man at modernisere landbruget, og man begyndte at avle målrettet for at få bedre og mere ydedygtige husdyr. Man begyndte også at importere fremmede anderacer for at forbedre den hjemlige landand. Til sidst var der kun ganske få dyr tilbage af den oprindelige race. I vore dage har man prøvet at genskabe racen ved målrettet avl. den er dog ikke udbredt, og der er i dag kun få avlere, som holder Danske landænder.
Forlaget ConDidact har sammen med genressourceudvalget lavet et stort tema om de gamle danske husdyrracer på webside danske-dyr.dk; her kan man læse mere om dansk landand.

link til danske-dyr.dk findes under link, her på vores hjemmeside.